Parking: Fit-O-Meter of ‘t Mulke, Hamont-Achel

Naast de unieke natuurbeleving vind je in de Warmbeekvallei overal restanten uit het rijke historische verleden van Hamont-Achel. V.V.V. HamontAchel vzw vernieuwde recent hun wandelkaart met tien verschillende bewegwijzerde wandelingen in dit gebied. Scan de QR-code en kom meer te weten over deze wandelingen.

Naast stukjes heide, een beek en de bossen, staat de Haarterheide ook bekend om de acht grafheuvels uit de bronstijd, die hier ooit lagen.

Een andere bezienswaardigheid van de Haarterheide is de Tomp, een oude torenmolen die rond 1430 werd gebouwd. Het is leuk deze mysterieuze toren onder begeleiding van een gids te bezoeken en samen de geheimen van de Tomp te ontrafelen. Want wat was nou eigenlijk het nut van deze versterkte toren?

Ten noorden van HamontAchel ligt de Haarterheide. Nu een aantrekkelijk bosgebied met voornamelijk naaldhout, maar oorspronkelijk een groot heidegebied, waar nog steeds resten van te vinden zijn. Het ligt op ongeveer een kilometer afstand van de grens tussen België en Nederland. degrooteheide.eu

Aan de Boskerkhofweg lagen ooit vier grafheuvels, waarvan er drie gereconstrueerd zijn. De grafheuvels dateren van 1800-

Ontdek natuurgrenspark

De Groote Heide, elke twee weken in HAC Weekblad.

Sport

Loopgroep Cranendonck daagt jou uit

CRANENDONCK - Op zondag 17 september staat de 16e editie van Halve en Kwart Marathon van Cranendonck weer op het programma. Lopers van Loopgroep Cranendonck starten binnenkort met de voorbereiding en nodigen jou uit om ook deel te nemen. Daarom organiseert deze enthousiaste groep hardlopers speciale trainingen voor zowel beginnende als ervaren deelnemers aan de wedstrijd. Voor een bedrag van slechts 30€, inclusief het inschrijfgeld voor de gekozen afstand, kunnen hardlopers zich aansluiten bij de loopgroep en deelnemen aan de trainingssessies. De Halve en Kwart Marathon van Cranendonck is een populaire hardloopwedstrijd die jaarlijks veel deelnemers trekt. Het evenement, dat door de Stichting halve en kwart marathon Cranendonck wordt georganiseerd, biedt hardlopers de mogelijkheid om hun grenzen te verleggen en persoonlijke doelen te bereiken. Er kan gekozen worden uit 4 afstanden: de halve marathon (21,1 km), 10 miles (16,1 km), kwart marathon (10,5 km) en de 5 km. Met name de 5 km is ideaal om mee te starten als je weinig of geen loopervaring hebt. Maar welke afstand je ook kiest, Loopgroep Cranendonck biedt begeleiding en training op maat zodat jij optimaal voorbereid aan de start staat. Onze ervaren trainers zorgen voor een gevarieerd programma dat gericht is op het opbouwen van conditie, het verbeteren van looptechniek en het versterken van spieren. Daarnaast is er veel aandacht voor blessurepreventie en het stellen van realistische doelen. Een van de deelnemers van vorig jaar deelt haar ervaring: "Ik had nog nooit eerder aan een hardloopwedstrijd deelgenomen, maar dankzij de trainingen van Loopgroep Cranendonck voelde ik me zelfverzekerd en goed voorbereid. De trainers gaven me persoonlijke tips en motiveerden me om mijn grenzen te verleggen. Het was een geweldige ervaring!" De inschrijvingen voor de speciale trainingsprogramma's van Loopgroep Cranendonck zijn geopend. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de loopgroep via de website www.loopgroepcranendonck.nl of met een mailtje naar trainen@loopgroepcranendonck.nl. Dus of je nu een beginnende hardloper of meer ervaren hardloper bent, wees er snel bij, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Beker van Vlaanderen te Lanaken

Pupil van de Week FC Cranendonck

CRANENDONCK - De Pupil van de Week bij de wedstrijd FC Cranendonck tegen sv Budel was Sam Zentjes en Revi Langers. Hier staan ze op de foto met Rob Slenders en Mees Vermeulen.

sv Budel wint van FC Cranendonck

Rood-Wit’67/Plus verliest laatste thuiswedstrijd

BUDEL-DORPLEIN - Een ongeïnspireerd

Rood-Wit’67/Plus verloor van SSE uit Someren staat de derby Maarheeze tegen Rood-Wit’67/ Plus op het programma. Aanvang 14.30 uur.

PELT - Sporting Atletiekclub Neerpelt (SACN) nam op 14 mei deel aan de atletiekwedstrijden om de Beker van Vlaanderen voor Cadetten en Scholieren. SACN kwam zag en overwon! Van de eerste wedstrijd tot de laatste wedstrijd stonden de Peltse atleten aan kop om te eindigen met 414 punten. Dat was precies 100 punten meer dan de nummer twee in de stand! Met deze ploeg kunnen ze zo door gaan naar 1e nationale! SACN wil dan ook alle atleten, trainers en bestuur die meegeholpen hebben om dit te verwezenlijken bedanken! Alle interclub SACN ploegen presteerden dit jaar top! Speciale dank aan de coaches Daan Stevens en Patrick Derickx!

BUDEL - sv Budel heeft een nipte 2-1 overwinning geboekt tegen een stug FC Cranendonck. Bij sv Budel ontbraken, door verschillende omstandigheden, in de basis een behoorlijk aantal vaste krachten. Toch dicteerde Budel in de beginfase het spel. Tegen de verhouding in kwam FC Cranendonck op voorsprong. De Cranendonckers speelde een counter prima uit: 1-0. In de 20e minuut was er wat dreiging van sv Budel, maar een kopbal van Jochem Spee miste kracht. In de 23e minuut kwam Budel goed weg toen FC Cranendonck de kruising raakte. sv Budel bleef wel de betere ploeg, speelde geduldig en in de 35e minuut verwachtte iedereen dat Budel een penalty krijgt na een overtreding op Rik Bogers, alleen de scheidsrechter besloot anders. Net voor rust kreeg Budel nog een mooie kans. Een lange pass van Jochem Spee kon net niet binnen getikt worden door Stef vd Kruijs. Ruststand 1-0. Na rust begon Budel goed en al snel kwam het op 1-1. Een vrije trap van Sepp Aendekerk werd door aanvoerder Rik Bogers binnen gekopt. Hierna blijft Budel kansen creëren, maar zowel Sem Janssen als Rik Bogers zijn niet koelbloedig genoeg in een één tegen één situatie met de keeper van Cranendonck. Omdat DESM, de concurrent voor directe degradatie van FC Cranendonck, op voorsprong staat bij Lierop, moeten ze risico's gaan nemen. Er volgen drie gevaarlijke corners, maar Budel keeper Luuk Smolenaers kon steeds redding brengen. Aan de andere kant ontstaan steeds meer ruimtes, maar in eerste instantie profiteerde sv Budel hier niet van. Tot de voorlaatste minuut, het is opnieuw Rik Bogers die scoort na een Assist van Jasper Beerten. De druiven zijn heel erg zuur voor FC Cranendonck, directe degradatie is nu wel erg dichtbij. Zelf zullen ze volgende week moeten winnen en dan is het hopen dat DESM verliest. Voor Budel staat er nog een thuiswedstrijd tegen FC Oda op het programma. En daar heeft het nog iets tegen goed te maken.

Kampioensreceptie sv Budel Nadat sv Budel enkele weken geleden al het kampioenschap wist binnen te halen in de 4e klasse, is er een groot feest gevierd. Op zondag 28 mei 2023 heeft iedereen de gelegenheid om de kampioenen van sv Budel te feliciteren tijdens de kampioensreceptie. We nodigen alle leden, sponsoren, collega-verenigingen en andere betrokkenen van harte uit in onze kantine vanaf 15.00 uur. Aansluitend aan de receptie zal er een feestavond plaatsvinden in de kantine van sv Budel.

Eind. Er stond voor de Roodwitters niets meer op het spel en dat was te zien. Toch begon de wedstrijd nog goed want al na 4 minuten was er een pass van Keanen Rullenraad op Tom Roost, toen weer naar Robin van Vuurden, die Jordi van Leeuwen de 1-0 liet scoren. Hierna golfde het spel op en neer met aan beide kanten goede scoringskansen. In de 33e minuut kwam de aansluitingstreffer via een kopbal van SSE'er Ruben Altena. In de 41e minuut schoot Robin van Vuurden op doel via de arm van een SSE'er. Geen penalty besloot de scheidsrechter. Na 2 minuten in blessuretijd kopte Mikey Martens uit een corner de 1-2 in het doel. Dit was tevens de ruststand.

Binnen 10 minuten na de pauze kreeg RoodWit’67/Plus maar liefst 5 mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren. De 5e mogelijkheid was wel raak na een voorzet van Tom Roost kopte Robin van Vuurden de bal (geschonken door Mooie Ouwe Zooi.nl van Marcel Aarts) in het doel 2-2. In de 61e minuut een corner genomen door Maarten Derks werd door Harm Derks verlengd naar Jordi v. Leeuwen die de 3-2 binnen schoot. In de 66e minuut kopte Ruben Altena (buitenspel maar scheidsrechter zag het anders) de gelijkmaker binnen 3-3. In de 73e minuut scoorde Erwin Altena, na onnodig balverlies van Rood-Wit’67/Plus de 3-4 voor SSE. Hierna kreeg SSE nog enkele kansen waarvan in de 79e minuut de 3-5 viel. Uit een vrije trap kopte Ruben Altena die eindstand binnen. De pupil van de week was Jona de Haart. Zondag

❱ Op de foto Jona de Haart

RoodWit’67/Plus is op zoek naar jou! Voetbalclub Rood-Wit'67/Plus heeft in diverse teams nog plaats voor nieuwe leden. Bij deze allerkleinsten tussen de 4 en 7 jaar en de leeftijdscategorie onder de 10 jaar (info Maarten Derks derksmaarten24@gmail.com), de groep jongens en meisjes (JO17-1) en bij de senioren, waarvan één veteranenelftal (35+) en het vrouwenelftal. Meer info bij Johan Rademaekers, j.rademaekers@hetnet.nl of tel. 0031 6 26426264.

HC Cranendonck MO16-2 kampioen

CRANENDONCK - Zaterdag 13 mei is MO162 van HC Cranendonck kampioen op het veld geworden. Dit is het eerste team van HCC dat in 2023 veldkampioen is geworden. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie is het team niet meer te achterhalen door de tegenstanders. Zaterdag werd er met 6-0 gewonnen van Mierlo. In de 8 wedstrijden die tot nu toe gespeeld zijn, scoorden de meiden 37 keer en kregen zij slechts twee doelpunten tegen. Het behaalde kampioenschap werd uiteraard uitbundig gevierd, met onder andere een rondrit door Maarheeze op de platte kar van Twan Bie- rings transport. Onderweg werden ze getrakteerd door Café Ons Lieske met een drankje op het terras.

Na de geslaagde rondrit werd de feestelijke dag afgesloten met een BBQ bij de Hockeyclub in Maarheeze. Komende wedstrijden gaan de meiden proberen om de ongeslagen status te behouden. Op 10 juni wordt het team samen met de andere kampioenen gehuldigd, tijdens het HCC Einde-Competitie-Event 2022/2023.

❱ Foto HC Cranendonck MO16-2

MAARHEEZE - vv Maarheeze heeft in de uitwedstrijd tegen FC Oda het onderspit moeten delven. In de eerste helft ging de partij redelijk gelijk op met een ruststand van 1-1, maar in de tweede helft was FC ODA de verdiende winnaar met een eindstand van 5-2.

Voor Maarheeze stond er niet veel meer op het spel, de ploeg stond veilig voor klassebehoud en voor de derde periode viel er niets te winnen.

Voor FC ODA lag dit anders, de ploeg was volop in de race om de 3e periode te winnen. Dit verschil in beleving bleek na afloop beslissend. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. FC ODA kwam in de 24e minuut op voorsprong door een fraaie vrije trap van aanvoerder Brian Yanga die via de paal binnenviel en Maarheeze kwam voor rust nog langszij door een verkregen penalty na een vermeende overtreding op Cas Baudoin. Aanvoerder Remy Verhoeven verzilverde de penalty, 1-1. Na de rust kwam FC ODA in de 50e minuut weer aan de leiding toen Maarheeze na een corner van ODA de bal niet weg wist te werken en via een scrimmage in zijn eigen doel zag belanden, 2-1. In de 58e minuut kreeg FC ODA wederom een vrije trap die in eerste instantie nog geblokt werd door Maarheeze-verdediger Thijs van der Kammen. De blessure die hij hierbij opliep werd echter door de scheidsrechter genegeerd waarna ODA de bal in tweede instantie binnenschoot, 3-1. Hiermee was het verzet van Maarheeze gebroken en ODA wist in de 69e en 75e minuut de score verder uit te breiden naar 5-1 voordat Maarheeze in de 78e minuut wederom een penalty toebedeeld kreeg. Cas Baudoin schoot hem strak binnen en bepaalde hiermee de eindstand op 5-2. Bij FC ODA was het uiteraard volop feest met het behalen van de 3e periodetitel. Komende zondag wordt de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld en dan ontvangt Maarheeze op sportpark De Romrijten in de laatste derby van het seizoen, Rood-Wit 67 uit Budel-Dorplein. Omdat het zondag de laatste competitiewedstrijd betreft en alle wedstrijden gelijktijdig gespeeld moeten worden, is de aanvang van deze wedstrijd niet op het voor Maarheeze gebruikelijke tijdstip van 14.00 uur maar om 14.30 uur.

Beker van Vlaanderen

Ledûb Volleybal Festival

BUDEL - Dit jaar wordt het Ledûb Volleybal Festival (2,3,4 juni 2023) nóg leuker voor jonge sporters dankzij speciale activiteiten voor de mini's en jeugd. Dit is dé ideale kans voor kinderen om kennis te maken met volleybal of sfeer te proeven tijdens het Ledûb Volleybal Festival. Op zondagmiddag 4 juni van 13:00 uur tot ongeveer 16:00 uur wordt er een jeugdtoernooi georganiseerd. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar mogen individueel inschrijven. Teams worden samengesteld door de organisatie. Volleybal-ervaring is niet per se nodig, geef dit wel aan bij je inschrijving. Inschrijving en deelname zijn gratis. Schrijf je uiterlijk tot en met 28 mei in door mailen naar jeugd.ledubfestival@gmail.com

Alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar mogen op zondag 4 juni van 11:00 tot 12:00 uur meedoen met de mini-clinic. Volleybalervaring is niet nodig, maar mag natuurlijk wel. Zorg dat je sportieve kleding aan hebt en om 11.00 uur bij de velden tegenover de wedstrijdleiding bent. Na afloop krijgen alle kinderen wat lekkers. Aanmelden is niet nodig.

Seizoensafsluiting

BUDEL - Traditioneel staat bij sv Budel tijdens de laatste thuiswedstrijd van het eerste elftal de seizoensafsluiting op het programma. Op zondag 21 mei 2023 zal het een groot feest worden in de kantine van sv Budel. Alle seniorenteams worden getrakteerd op een heerlijk ontbijt en zullen zich na hun wedstrijd verzamelen in de kantine of op het terras. Om 14.30 uur speelt sv Budel de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Oda. Na deze wedstrijd zal het feest echt losbarsten met vier DJ’s uit de eigen vereniging: Renaissance, DJ Jens, Styn en Vossa. Verder zal er een gastoptreden zijn van Versleten Werk. We nodigen iedereen van harte uit om bij de seizoensafsluiting aanwezig te zijn!

Motoball MBV Budel tegen MSC Malsch

BUDEL - MBV Budel maakt momenteel geen makkelijke periode door. Met een sterk verjongd team moet het zich staande zien te houden in het motoballgeweld van de Duitse competitie. Tot nu toe waren alle wedstrijden voor Budel nog puntloos gebleven en zijn daarmee de hekkensluiter van de competitie. Afgelopen zaterdag moest MBV Budel het opnemen tegen MSC Malsch, de een na laatste in de competitie. De spelers van Budel konden in deze wedstrijd beschikken over liefst vier nieuwe motoren. Nadat keeper Chris Aikens zich maximaal moest strekken om een inzet van Malsch te pareren en even later een schot van Malsch afketste op de paal, was het Stan Looijmans, die de stand op 1-0 bracht, nadat hij zich knap had vrij gespeeld. In de negentiende minuut schoot Jip Stam een voorzet onhoudbaar binnen en bracht de stand op 2-0. In de tweede manche speelden twee aanvallers van Malsch zich helemaal vrij en lieten keeper Chris Aikens kansloos, waardoor de stand op 2-1 kwam. Budel liet het er echter niet bij zitten. Twee doelpunten van Stan Looijmans brachten de stand op 4-1. Chris Aikens liet zich in deze manche gelden, door een van richting veranderd schot met een snoekduik uit de goal te ranselen. Een mooie lob van Sven Neijssen bracht Budel met 5-1 aan de leiding in de derde minuut van de derde manche. In deze manche was Sven Neijssen nog twee keer succesvol, waardoor hij een echte hattrick op zijn naam bracht. Malsch kreeg een penalty toegewezen, nadat een speler in het strafschot gebied onzacht tegen de grond werd gewerkt. Deze penalty werd door Malsch feilloos benut. Stand na de derde manche 7-2. In de vierde manche was het in de zesde minuut weer raak voor Stan Looijmans. Maar vanaf de aftrap was het ook raak voor Malsch. In de negentiende minuut van de vierde manche bracht Sven Neijssen met zijn goal de eindstand van 9-3 op het scorebord en werden de drie punten deze keer in Budel gehouden. In de competitie heeft Budel stuivertje gewisseld met Malsch en is niet meer laatste. De volgende thuiswedstrijd is zaterdag 3 juni. Tegenstander van MBV Budel is dan van een geheel ander kaliber. MBV Budel moet het dan opnemen tegen de vice kampioen van Duitsland, MSC Taifun Mörsch. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Voorafgaand aan deze wedstrijd komen de beide jeugdteams in actie. De aanvang van deze wedstrijd is om 15:30 u. MBV Budel hoopt, dat weer veel supporters de weg zullen vinden naar de motoballarena aan de verlengde Schoordijk te Budel. Zij kunnen zeker in deze wedstrijd de steun van hun supporters goed gebruiken. De toegang is gratis.

❱ Op de foto Sven Neijssen

Ongelukkige nederlaag FC Cranendonck

PELT - Sporting Atletiekclub Neerpelt (SACN) nam op 13 mei deel aan de atletiekwedstrijden om de Beker van Vlaanderen voor de jeugd. Onder een heel warme zomer zon werd

Sporting Atletiek club Neerpelt de 3e beste club van Limburg! De ganse dag lang presteerde de atleten top met de helpende hand van de 6 SACN jeugdtrainers! Dit kon je zien aan de persoonlijke records: 95% van de jonge atleten sprong verder of hoger dan ooit. Ook sneuvelden veel PR’s op de loopnummers en bij het speerwerpen. Meer kon SACN niet verwachten van haar atleten. In de totaalstand (Vlaanderen) werden de 35 atleten mooi 5e. Dat houdt in dat ze later dit jaar kampioen kunnen worden in de C-finale!